5 tips om een mooi bord op te maken
1. Kijk naar je eigen zaak
2. Rommelig of juist strak
Vraag je eerst eens af wat ga ik serveren? Een klassiek kippetje serveren gaat lastig op een strakke manier, maar het kippetje serveren in een mandje met vetvrijpapier, sauspotjes, op een houten plank doet wonderen.
Een mooi stukje gegrilde zeebaars, serveert op een bedje van zeekraal met een mooi schuimpje, dit verwacht de gast dan ook, strak opgemaakt op een wit bord. Je kan hier zeker nog een leuke twist aangeven om te kiezen voor een bepaalde vorm van het bord.
De laatste paar jaar zien we steeds meer, accessoires op het gebied van food presentatie. Sta als ondernemer niet stil en grijp je kans om met deze trends mee te gaan, want de gasten verrassen met een heerlijke bordje eten, is toch het allermooiste wat er is?
3. Ga weg met de overbodige takjes, bloemetjes, en zakken vol rucola
Hoe meer sla op de carpaccio hoe beter? Nee….., wat voor toegevoegde heeft bijvoorbeeld nog het takje kervel op de biefstuk? Het brengt geen smaak aan het vlees en uw inkoop blijft maar stijgen… Het eerste wat 95% van uw gasten doet, is het takje groen aan de zijkant van het bord leggen. Wat wel een toegevoegde waarde heeft is om een lekkere kruidenolie/ marinade te maken, en hier het vlees nog even door heen te halen. Dit heeft 3 voordelen, kleur, geur en smaak.
4. Kies servies wat bij het product past
Om een juiste uitstraling te geven aan een bepaald product, zegt 50% van het servies iets over het totaal plaatje. Serveer u gerechten op een originele wijze, maar geef er ook zeker een twist aan. Je kunt de porties verkleinen, of groter maken. Gekleurde borden, schaaltjes en kommetjes, kunnen je hiermee erg op weg helpen. Heeft een lekkere geitenkaas salade op de kaart? Waarom kiest u dan toch voor een wit bord? Misschien geeft een mooi blauw bord wel, een frisse uitstraling.
5. Eindeloos creëren
We kunnen wel dagen lang praten over, hoe we nou een mooi ‘’ bord ‘’ opmaken. Maar het belangrijkste is om niet te vergeten wat we serveren. Een mooie middenweg met niet te veel bla bla, doet het in ieder restaurant goed. Wil je eens een andere weg inslaan, en je gerechten een nieuwe look, trend, of twist geven? Bekijk dan eens voor leuke foodpresentatie materialen in de webshop van horeca groothandel Veluw Horeca.
Veel plezier en creativiteit in de keuken!
Team Veluw Horeca