5 tips om een mooi bord op te maken

  • Geplaatst op
  • Door Niels van Veluw
  • 0
5 tips om een mooi bord op te maken

5 handige tips om een restaurant-waardig bordje op te maken. Er komt meer bij kijken dan het klassieke takje groen.... want dat kan in 2016 toch echt niet meer. Koks die overal rucola op gooien? Heeft dit een toegevoegde waarde? Weten we nog wel waar we mee bezig zijn? en wat zeggen de trends van de tijd van nu.....

Om toch een perfect bordje op tafel te zetten, hebben we in dit blog 5 handige tips die je kunt toepassen in de keuken. Ook handig voor als je thuis aan de gang gaat en om je gasten verstelt te zetten van jouw kookkunsten. Ook vind je in dit artikel tips om hier jouw style en kaart op toe te passen.

1. Kijk naar je eigen zaak


Ga eens voor de grap, voor je zaak staan en stel jezelf de vraag '' wat voor restaurant is dit '' natuurlijk weet je dit, maar verplaatst je eens in de gast. Die altijd even stil staat voor die uw zaak binnenloopt. De indruk van de sfeer en ambiance die uw gast in de eerste indruk krijgt verwacht hij dan ook op de menukaart.


2. Rommelig  of juist strak

 

Vraag je eerst eens af wat ga ik serveren? Een klassiek kippetje serveren gaat lastig op een strakke manier, maar het kippetje serveren in een mandje met vetvrijpapier, sauspotjes, op een houten plank doet wonderen.

Een mooi stukje gegrilde zeebaars, serveert op een bedje van zeekraal met een mooi schuimpje, dit verwacht de gast dan ook, strak opgemaakt op een wit bord. Je kan hier zeker nog een leuke twist aangeven om te kiezen voor een bepaalde vorm van het bord.

 

De laatste paar jaar zien we steeds meer, accessoires op het gebied van food presentatie. Sta als ondernemer niet stil en grijp je kans om met deze trends mee te gaan, want de gasten verrassen met een heerlijke bordje eten, is toch het allermooiste wat er is?

 

3. Ga weg met de overbodige takjes, bloemetjes, en zakken vol rucola

Hoe meer sla op de carpaccio hoe beter? Nee….., wat voor toegevoegde heeft bijvoorbeeld nog het takje kervel op de biefstuk? Het brengt geen smaak aan het vlees en uw inkoop blijft maar stijgen… Het eerste wat 95% van uw gasten doet, is het takje groen aan de zijkant van het bord leggen. Wat wel een toegevoegde waarde heeft is om een lekkere kruidenolie/ marinade te maken, en hier het vlees nog even door heen te halen. Dit heeft 3 voordelen, kleur, geur en smaak.

 

4. Kies servies wat bij het product past

Om een juiste uitstraling te geven aan een bepaald product, zegt 50% van het servies iets over het totaal plaatje. Serveer u gerechten op een originele wijze, maar geef er ook zeker een twist aan. Je kunt de porties verkleinen, of groter maken. Gekleurde borden, schaaltjes en kommetjes, kunnen je hiermee erg op weg helpen. Heeft een lekkere geitenkaas salade op de kaart? Waarom kiest u dan toch voor een wit bord? Misschien geeft een mooi blauw bord wel, een frisse uitstraling.

 

5. Eindeloos creëren

We kunnen wel dagen lang praten over, hoe we nou een mooi ‘’ bord ‘’ opmaken. Maar het belangrijkste is om niet te vergeten wat we serveren. Een mooie middenweg met niet te veel bla bla, doet het in ieder restaurant goed. Wil je eens een andere weg inslaan, en je gerechten een nieuwe look, trend, of twist geven? Bekijk dan eens voor leuke foodpresentatie materialen in de webshop van horeca groothandel Veluw Horeca.

Veel plezier en creativiteit in de keuken!

Team Veluw Horeca

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden