Blog: Hoe bakt u ze goud/bruin? + Tips!

  • Geplaatst op
  • 2
Blog: Hoe bakt u ze goud/bruin? + Tips!

Hoe bak je de lekkerste friet? Welke friteuse kies jij? Welke friet gebruik ik? Welk soort vet heb ik nodig? Je leest het allemaal ik het nieuwe blog van veluw horeca. Want onze vraag is; Hoe bakt u ze goud/bruin?

Horeca groothandel Veluw Horeca heeft alles voor jouw lekkerste frietje!

 

Welke friteuse is geschikt?

Simpel gezegd, met iedere friteuse kunt u friet bakken. Maar welke is geschikt voor u? Er bestaan veel soorten friteuses, van kleine tafelmodellen tot staande modellen voor professioneel gebruik. Ga eerst na, hoeveel gebruikt u de friteuse, hoeveel gaat u bakken, welke aansluit punten heb ik, welke functies wil ik hebben. Zet deze punten eerst op rij voor u een aankoop tot een friteuse doet.

 

Frituurartikelen voor een nog lekkerder frietje

Voor onze professionele frietbakkers,  zijn er opties voor gebruik van frituurartikelen. Frietlekbakken, scheppen, manden, decoratie en hulpmiddelen. Voor deze bakkers zijn ze onmisbaar, en zorgen voor veel gebruiksgemak. Loop eerst een rondje in jouw zaak, om te kijken hoe u het frietje nog lekkerder kan maken, met de mogelijke opties. Bij Veluw Horeca vindt je jouw frituurartikelen in één shop.

 

 

Onderscheid je van de concurrenten

Heeft u een snackbar, een restaurant of serveert u veel frieten? Denk dan eens na over hoe u, het frietje uniek kunt maken, naar uw gasten en klanten. Serveer uw frietje bijvoorbeeld is leuke schaaltjes die u concurrent niet heeft, in mini maandjes, of misschien wel in een luxe puntzak. Voor u unieke presentatie en advies helpen wij u graag verder, naar u unieke ‘’ patatje ‘’

 

Nu u de perfecte presentatie heeft, willen we natuurlijk ook nog het lekkerste frietje hebben? Hieronder vindt u enkele tips, en de bereiding om de lekkerste friet te maken. Deze bereiding komt van een professionele  Vlaamse frietmeester.
 

Tips van onze Vlaamse frietkoning

Stap 1: Kies de juiste verse aardappel

Voor we kunnen aanvalen, moeten we eerst de juiste aardappel selecteren. Het bintje is een topper voor het maken van verse frites. Deze aardappel is vrij bloemig, en verkleurt niet snel donker met het bakken. De Agria, Première, Santé en de Désiree, zijn ook geschikt voor lekkere frieten.

Na de selectie, kunnen we beginnen met het schillen van de aardappelen, vervolgens snijden we deze is staafjes van +/- 10 x 10mm. Ook de afmeting bepaald de smaak, dikke friet heeft een vollere aardappelsmaak. Om het overtollige zetmeel te verwijderen, wassen we de frites met koud water. Laat de frites uitlekken, en droog deze goed met keukenpapier.

Stap 2: Kies je vet/olie

Gebruikt u vet of olie? Er zit veel smaak verschil, in de keuze van uw vet. Kies jou eigen keuze, welke jij het lekkerst vind. We raden het gebruik van olijfolie af, olijfolie heeft een dominante smaak en kan zeer schadelijk zijn bij hoge verhitting. Een prima alternatief is de zonnebloemolie

Stap 3: Laat de frieten zingen

Verhit de frituurpan op 150°C en laat de frieten rustig zakken. Laat gedurende 4 à 5 minuten de frieten zwemmen. Het is de bedoeling dat bij het voorbakken de rauwe aardappel te koken, en niet om bruin te bakken.

Tijdens het voorbakken verliest de rauwe aardappel een groot gedeelte van haar vocht. Als het vet te warm zou staan, dan zouden de geschroeide aardappelstaafjes dit vocht niet meer laten ontsnappen. Als de frietjes beginnen te zingen (ze borrelen aan het oppervlak) haal je ze uit het vet en schud je ze goed uit.

Stap 4: Afkoelen

Laat de frieten een minstens een half uur afkoelen. De friet koelt dan terug naar kamertemperatuur (18 – 20 graden C). Hoe groter het temperatuurverschil ten opzichte van de temperatuur bij het afbakken, hoe beter.

Stap 5: Afbakken

We kunnen nu beginnen met afbakken van de frieten op 180°C, de bedoeling is dat de frieten nu goud/bruin en krokant afgebakken worden.

Stap 6: Grand finale

Na het afbakken +/- 2-3 minuten halen we de frieten uit het vet en schudden we ze goed door. Bestrooi de frieten met een beetje zout ( niet te veel ), en serveer ze op jouw manier. * Maak jou frietje uniek, met een leuke presentatie.
 

Extra tip!

Wij raden het gebruik van diepvriesfrieten af, deze hebben altijd een afwijkende smaak, omdat ze voorbewerkt zijn. Ze zijn minder in alle opzichten. Voor de horeca, en vooral voor de snackbars vinden wij het de moeite waard, om eigen, unieke frieten te maken.

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden