Mayonaise en frietsaus: Wat is het verschil?

Mayonaise en frietsaus: Wat is het verschil?

Wat weten we eigenlijk van mayonaise? en wat is frietsaus? Veel soorten mayonaises en frietsaus vullen de schappen in de winkels maar.... Wat is nu wat?

Mayonaise

Mayonaise is een koude witte saus op basis van eidooiers en olie, en eventueel op smaak gebracht met o.a. azijn, mosterd, citroensap op andere smaakmakers. Het is een stabiele emulsie van olie in water, waarbij de eidooier als emulgator optreedt.

Mayonaise is een beschermde productaanduiding dat vastgesteld is door de Nederlandse Warenwet en de Belgische Warenwetgeving. Mayonaise mag alleen mayonaise heten als het minimaal 70% vet en 5% eigeel bevat.

Frietsaus / Fritessaus

Frietsaus of fritessaus is één van Nederlands populairste koude saus en is afgeleid van de mayonaise. Frietsaus bevat slechts 25% vet in tegenstelling tot de mayonaises waar de verhouding vaak rond de 75% - 80% ligt. In frietsaus zitten vaak zoetstoffen zoals suiker en allerlei middeltjes om het op mayonaise te laten lijken en te laten smaken.
 

Het verschil

Bij mayonaise weet je precies wat je krijgt in tegenstelling tot de frietsaus, hierbij is het altijd maar gissen wat ze allemaal voor middeltjes erin hebben ingestopt. Qau smaak zijn de frietsauzen wat zoeter, en minder vol van smaak. Mayonaises zijn romiger en geven een langere smaakbeleving in de mond.

De keuze is reuze

Als we in de supermarkt lopen staan de schappen vol met allerlei soorten mayonaises en frietsauzen zo zien we ook op de website van één van de grootste supermarktketen van Nederland al een aanbod met meer dan 65 variaties. Daarnaast komen er ook steeds meer afleidingen zoals; wasabimayonaise, truffelmayonaise, yoghurtmayonaise en nog vele andere.

Welke kies jij?

Uiteindelijk is het een persoonlijke voorkeur welke je het lekkerst vind, maar wie aan diëten doet kan het beste de frietsaus nemen. Frietsaus bevat minder calorieën dan de mayonaise maar als je echt gezond wil doen.... laat de saus dan staan.

 
Voor welke kies jij? Mayonaise of Frietsaus? Laat het me weten in de reacties hieronder.
 
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden