• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Servies Materiaal

Alles over servies materialen

PORSELEIN

Porselein is een van de populairste materialen onder het servies. Om porselein servies te kunnen produceren worden mineralen veldspaat en kwarts met elkaar vermengd met een witte kleisoort 'kaolien' Voor het bakken van porselein is een hoge temperatuur nodig, waardoor het porselein hard, doorschijnend en niet poreus wordt. Porselein is reuk- en smaakloos, bestemd tegen stoten en geschikt voor de vaatwasmachine. 

Bekijk Porselein Servies >


AARDEWERK

Aardewerk servies ( uit klei gebakken keramiek ) is zachter dan porselein en stoneware maar stukken goedkoper en gemakkelijker te maken. Aardewerk servies wordt in bijna alle gevallen voorzien van een glazuurlaag door de hoge poreusheid. Aardewerk servies wordt op circa 1000 graden Celsius gebakken voor een goed resultaat. Aardewerk is in de meeste gevallen zwaarder en dikker dan porselein.

Bekijk Aardewerk Servies >


STONEWARE

Stoneware servies is gemaakt van een specifiek type aardewerk. Kenmerkend aan het stoneware servies is dat het wordt gemaakt van een fijn korrelige klei waardoor er geen lucht bij kan komen. Hierdoor wordt het stoneware servies sterker dan een standaard aardewerk servies. Ook chipt het servies minder makkelijker. Stoneware servies wordt gebakken tussen de 1100 - 1300 graden Celsius.

Bekijk Stoneware Servies >


FINE CHINA

Fine China servies is gemaakt van porselein. De samenstelling van de grondstoffen zijn wel anders. Door deze verhoudingen is het servies van Fine China een stuk dunner en lichter. Daarnaast is het fine china servies door de dunheid lichtdoorlatend en is de toon helder en licht als je er tegenaan tikt. Ook kenmerkend aan het fine china servies is de kleur, hoe verfijnder de samenstelling en verhoudingen van de grondstoffen zijn, hoe witter het uiteindelijke servies is.

BONE CHINA

Bone China ook wel ( beenderporselein ) genoemd is een porseleinsoort welke volgens een speciaal procedé wordt gemaakt. De klei ( kaolien, veldspaat en kwarts ) zijn de grondstoffen voor porselein die worden vermengd met 40 tot 50% as van runderbeenderen ( calciumfosfaat). Door deze toevoeging van dit as ontstaat het sterkste porselein dat er op dit moment is. Hierdoor krijgt het servies een specifieke ivoorkleurige ( warm wit, geelachtig wit ) uiterlijk.

Bekijk Bone China Servies >


Glas

Naast het assortiment drinkservies worden er ook borden, schalen, kommen en andere serviezen gemaakt van glas. Sinds enkele jaren verschijnen er steeds meer glazen serviezen in allerlei vormen en reliëfs. In bijna alle gevallen zijn de glazen serviezen gemaakt van gehard glas, welke kras-en stootvast zijn. Dit sterke glas zorgt ervoor dat het perfect te gebruiken is in de professionele horeca.

Emaille

Emaille is een beschermlaag van gesmolten glas welke wordt aangebracht op voorwerpen van aardewerk of metaal om deze te beschermen en te isoleren. Ook wordt emaille toegepast op het servies te decoreren. Kenmerkend van emaille is de witte kleur met de blauwe rand. Een laagje emaille op het servies heeft verschillende bruikbare eigenschappen; het is duurzaam, hard, onbrandbaar, glad ( hygiënisch ), bestand tegen chemische stoffen en verkleuring door uv-straling ( hoge kleurvstheid )
 
Bij aardewerk wordt doormiddel van een laagje emaille het oppervlakte dichter en minder vochtdoorlatend, en krasbestendig. Gedecoreerde emaille wordt gemaakt van gekleurde oxiden wat het servies een typisch kenmerk geeft. Bij metaal zorgt een laag emaille ervoor dat het metaal bestand wordt tegen corrosie. Metalen die kunnen worden geëmailleerd zijn koper, roestvrij en gewoon staal, gietijzer, goud, zilver en aluminium.

Bekijk Emaille Servies >


Melamine

Melamine wordt gemaakt van structureel gezien aromatische ring van 3 koolstof- en 3 stikstofatomen, met op de koolstofatomen amino-groepen gesubstitueerd. Hierdoor ontstaat er een sterk kunststof, welke perfect zijn voor servies. Melamine kunststof serviezen zijn reuk-en smaakloos en kunnen in iedere kleur worden geproduceerd. Sinds enkele jaren wordt melamine ook veel in de horeca gebruikt omdat het melamine servies zo goed als onbreekbaar is. Daarnaast is het licht in gewicht en kras en stootbestendig.