Zelfgemaakt Gehakt? Hoe doe je dat? + Tips!
Zelfgemaakt gehakt - VS - Kant en klaar gehakt
Het bereiden van gehakt is niet alleen super lekker, maar ook erg leuk om te doen. Het grote voordeel hiervan is dat u zelf kunt kiezen welk vlees en ingrediënten erin wilt verwerken. In de supermarkten en groothandels zien we kilo's gehakt in de schappen liggen. Maar als we daar eens goed op inzoomen zien we een lange lijst met smaakversterkers, e-nummers, kleurstoffen en allerlei conserveringsmiddelen om het gehakt een mooi uiterlijk te geven en een lange houdbaarheidsdatum. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Het gehakt uit de supermarkt is ongeveer hetzelfde als de verse ingrediënten. Hier zijn we van uit gegaan van de standaard ingrediënten. Kiest u zelf voor gehakt van bijvoorbeeld biestuk? Dan zal dit iets duurder zijn.
Het aanschaffen van een gehaktmolen
Om zelf gehakt te kunnen maken heeft u wel een gehaktmolen nodig. Dit zal dan ook de grootste investering zijn, maar hier heeft u wel tientallen jaren plezier van. Was u al op zoek naar een gehaktmolen? Maar weet u eigenlijk niet welke u moet kiezen? Bekijk dan hier eens onze gehaktmolens. Veluw Horeca biedt een groot assortiment kleine gehaktmolens en professionele gehaktmolens aan.
Bekijk ook eens deze video van de Hendi Gehaktmolen 198
Welk vlees kan ik het beste gebruiken?
Het belangrijkste ingrediënt voor het gehakt is het kiezen van het type vlees. Dit kan zijn van een rund, schaap, geit, varken, kip, kalkoen, lam. Als u het maken van gehakt een beetje onder de knie heeft is het ook leuk om te experimenteren van exotische vleessoorten zoals; krokodil, kangoeroe of struisvogel. Als u een keuze heeft gemaakt, kunt u het gewenste vlees soort gaan selecteren.
TIP! Gebruik geen mager vlees voor gehakt. Kies voor wat vetter vlees. Hierdoor zal de smaak sterker zijn en zal het gehakt heerlijk sappig zijn.\
TIP! Zorg dat je voor het malen van het gehakt alle zenen en botjes heb verwijdert. Deze wilt u tenslotte niet in uw gehakt hebben.
TIP! Het is belangrijk om bij het malen van het gehakt een goede verhouding te hebben van vet en vlees. Doorgaans gebruikt de slager afsnijsels die overblijven van het uitbenen van het vlees.
- Vangvlees (rund: 30-40% vet)
- Hals of onderrib (rund 20-30% vet)
- Nek z/been (varken 20-30% vet)
- Buik z/been z/knars (varken 50% vet)
- Dijenvlees (mals vlees met een beetje vet, van ieder soort gevogelte te krijgen)
- Nekvlees (lam ca 30% vet)
- Schouder z/been (lam ca 40% vet)
Zelf gehakt maken? Aan de slag!
- Zorg voor dat je begint dat het vlees zo koud mogelijk is.
- Kies de maalschijf welke u wilt gaan gebruiken en plaatst deze in de gehaktmolen. (Grote gaten: voor grof gehakt, Kleine gaten voor fijn gehakt).
- Snijd het gekozen vlees is kleine blokjes van circa 2cm. Hierdoor dat het makkelijker te verwerken zijn.
- Plaatst een opvangbak onder de mond van de gehaktmolen
- Zet de machine aan en voeg stuk voor stuk, blokjes vlees toe in de vultrechter. Zorg ervoor dat je om en om vlees en vet maalt.
- Kruid het gehakt naar eigen smaak en portioneer op het gewenste gewicht.
- Wilt u een gedeelte van het gehakt invriezen? Dan raden wij het aan om dit eerst te vacumeren.
Recepten voor gehakt
Recept: Half of half gehakt - 3 kilo
- 1000 gram | Schouderkarbonade
- 1300 gram | Runderstooflappen
- 700 gram | Spek ( Speklappen of spekblokjes )
- Peper & Zout
- Mosterd
- Knoflook
- Paprikapoeder
- Ei
Recept: Kipgehakt - 1 kilo
- 600 gram | Kipfilet
- 300 gram | Kippendij
- 100 gram | Spek ( Speklappen of spekblokjes )
- Peper & Zout
- Mosterd
- Knoflook
- Kerrie
lecompte antoon
Geplaatst op zaterdag 26 maart 2022 17:58
kan je kruidenmengeling kopen bij wie of waar
of bij kruiden verstegen,of bij jullie
graag hoeveel kruiding per kilo
mvg antoon lecompte esdoorn 18 heule
Toon meer